Pluggtips

2014-05-08 | 12:53:00 | Kategori: ♡ Min vardag | 0 kommentarer

Jag skrev ju om pluggning i förra inlägget och tänkte att jag kunde lägga upp lite olika tips för dig som kanske har svårt för att få ro och sätta sig och plugga. Själv brukar jag alltid tänka på dessa saker och de får mig att bli mer motiverad! Hoppas detta kan vara till hjälp :)

 

Börja direkt.

Om din lärare t.ex säger att provet är om två veckor eller läxförhöret är en vecka bort, så betyder det inte att du behöver skjuta upp pluggningen till kvällen före. Om du börjar direkt så kommer du inte behöva läsa allt på en dag, eller stressa lika mycket. Läs en sida om dagen eller lär dig två- tre ord per dag. Det är mycket härligare att ta det lugnt!

 

Använd ”tråktid” till något vettigt.

När du har ”tråktid” som långa sträckor i buss, väntetid hos tandläkaren eller korta meningslösa raster mellan lektionerna, PLUGGA! Det är perfekt tid att ta vara på där man kanske egentligen bara håller på med telefonen. Det är som att plugga gratis, du blir av med de tråkiga stunderna och får något gjort samtidigt. Om man tar mig som exempel så läser jag alltid kapitel i So´n på bussen på väg till stan.

 

Bestäm dig.

Du kommer aldrig ta tag i pluggandet som du inte bestämmer dig för att göra det. Det är bara att rensa kalendern, lägg telefon och dator i andra änden av huset och slå dig ner på din plats du tycker om att plugga på. Sedan är det bara att sticka näsan i boken och gör det. Det finns ingen som tycker det är hur kul som helst, men det måste göras.

 

Hitta din pluggplats.

Alla har olika platser de gillar att plugga på. Jag sitter alltid vid köksbordet, för där kan jag koncentrera mig. Det finns många som t.ex tycker om att ligga i sängen och plugga och om det funkar för dig, gör så!

 

Belöningssystem.

Jag tycker belöningssystem är en bra grej, det kanske kan få dig att fokusera bättre, anstränga dig mer. Belöningar kan vara allt från att när jag är klar med denna läxa får jag se det där nya avsnittet av favoritserien, eller börja i den där boken jag lånade på bibloteket i dag. Annars kan det vara att jag faktiskt pluggade bra och fick super betyg på det där provet eller inlämningen, får jag köpa den där väskan, tröjan eller liknande som jag suktat efter i en månad.

 

Om du tror du kan, kan du.

Om man går in med inställningen, det här går inte, jag kan inte, jag orkar inte, det är ingen idé att försöka jag klarar det inte ändå, då kan du inte. Tro på dig själv! Det är väl klart att du kan, bara du försöker.

 

Fråga om hjälp.

Det är inte pinsamt att inte förstå. Om du behöver hjälp, fråga dina kompisar eller läraren. Läraren är där för att hjälpa dig, använd dig av den hjälpen.

 

Sätt upp mål.

Att sätta upp mål är ett bra sätt att hålla sig peppad. T.ex Sätt i början av året upp ett betyg till varje ämne som du ska sträva efter att nå. Var realistisk, men gör det inte för lätt.

 

Skolgrejer

Visst går det lika bra att skriva i ett tråkigt block som du får från skolan, men inte är det lika roligt! Ett roligt block eller snygga pennor kan faktiskt göra det hela lite lättare.

 

Hitta ditt sätt att plugga

Om du tycker går bättre när du färgkordinerar allt med överstrykningspennor, har musik i öronen eller har massa gott att äta samtidigt, så är det så du ska göra! Det finns ingen som gör precis lika.

 

Var inte för hård

Om du mår dålig eller varit trött hela dagen så kanske det inte spelar någon roll om du pluggar, det fastnar inte ändå. Låt dig ta det lugnt ibland, du ska inte låta ditt plugg styra dig! Men du kan inte ligga på latsidan hela tiden heller, för att vara typiskt svensk: Det ska vara lagom.

 

Skriv!

Allt fastnar bättre om du både läser och skriver det. Skriv av det viktigaste från texten du läser, du lär dig mycket bättre och så kan du plugga på de anteckningarna sen och behöver inte läsa texten hundra gånger.

 

Låtsas vara intresserad.

Du kan lura dig själv, om du försöker vara intresserad även om molekyler och grundämnen inte intresserar dig alls egentligen, så sätt dig in i det som det vore det roligaste du visste! Se allt med dem ögonen istället.

 

 Tips taget från paulaas.spotlife.se
Kommentarer från er Söta Läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



Follow on Bloglovin